La huitena edició de la Fira Valenciana de la Música Trovam – Pro Weekend s’ha inaugurat oficialment aquest matí a l’Auditori de Castelló amb la presència de Raquel Tamarit, secretària autonòmica de Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana; Verònica Ruiz, regidora de Cultura de l’Ajuntament de Castelló; Ruth Sanz, diputada de Cultura de la Diputació de Castelló; i Joan Gregori Maria, director artístic de la Fira. En els seus parlaments, tots ells han coincidit al destacar la importància de l’esdeveniment i el fet que es puga celebrar malgrat les circumstàncies sanitàries. Així, han ressaltat les mesures implementades perquè els assistents gaudisquen d’un entorn segur.
En aquest sentit, la taula de debat Decisions polítiques i indústria musical després d’una pandèmia ha reunit responsables institucionals, agents culturals i periodistes per analitzar les conseqüències de la Covid-19 en el sector i buscar vies de recuperació de cara al futur. Posteriorment, els professionals inscrits han pogut conéixer els avanços que s’estan fent en la redacció de l’Estatut de l’Artista, una eina que es va començar a treballar en el Congrés dels Diputats fa uns quants anys i que ha de regular els drets i deures de les persones que treballen en activitats culturals. El matí també ha servit perquè es presentara el Catàleg de la Música Valenciana i s’anunciaren els nominats dels III Premis Carles Santos de la Música Valenciana.
Divendres 13 de novembre
La Fira Valenciana de la Música començarà les seues activitats de demà a les 10:00 hores a l’Auditori de Castelló amb l’obertura de les II Jornades TIIM (Turisme & Indústria Musical). Aquesta activitat està organitzada per l’Associació de Promotors Musicals de la Comunitat Valenciana (MusicaProCV) amb la col·laboració de Turisme Comunitat Valenciana. El seu propòsit és analitzar les possibilitats de la música en la dinamització turística dels territoris. Les Jornades tindran continuïtat els dies 17 i 18 de desembre a la Ciutat de les Arts i les Ciències de València.
A Castelló, s’exposaran projectes singulars com els festivals Vesos i Siberia en la cabeza (València); el Vida (Vilanova i la Geltrú); el Lunáticos, festival de la Luna Llena (Huelva); el Sete Sóis Sete Luas (Tavernes de la Valldigna); i La Mar de Cultures (Xilxes). Es tracta d’iniciatives culturals que donen valor a factors com la sostenibilitat, el patrimoni natural, la poesia o les arts escèniques per a construir reclams turístics de proximitat que es diferencien dels grans festivals multitudinaris.
A més, les II Jornades TIIM inclouran una taula de debat sobre tecnologia i turisme amb la presència de Benjamín Garcés, CEO de la companyia castellonenca Easygoband, dedicada a la creació d’entorns segurs a través de la tecnologia; Katia Brollo, Community Manager i Relacions Públiques del festival Rototom Sunsplash de Benicàssim; i José García, CEO de l’empresa valenciana Qúbica Nativa, especialitzada en solucions digitals per a tot tipus d’esdeveniments.
A les 12:00 del migdia tindrà lloc la tercera de les sessions de les ‘Converses del Trovam’ amb la intervenció del músic Raül Refree. Acompanyat per la periodista Asun Pérez (Nomepierdoniuna), l’artista català parlarà sobre els processos creatius que l’han portat a gravar 10 discos amb el seu nom, col·laboracions amb Sílvia Pérez Cruz, Rosalía i Lee Ranaldo, així com produccions per a Senior i el Cor Brutal, Christina Rosenvinge, Kiko Veneno, El Niño de Elche o Ricky Martin, entre d’altres.
Demà divendres, les activitats professionals de la Fira es completaran amb una xarrada sobre els Premis MIN de la Música Independent a càrrec de la seua coordinadora, Nerea Serrano, i de la responsable de comunicació, Eva F. Cortés; els tallers sobre esponsorització a càrrec de David Sánchez, CEO de la promotora The Music Republic, i sobre anàlisi de dades amb Alexandre Perrin, professor de Music Business en la Berklee College of Music de València; i l’assemblea extraordinària de l’Associació de Promotors Musicals de la Comunitat Valenciana (MusicaProCV).
D’altra banda, el Trovam – Pro Weekend oferirà 10 concerts de gèneres molt diversos. En primer lloc, s’ha de ressaltar l’espectacle de la cantant Maria Arnal i el guitarrista Marcel Bagés a la Sala Simfònica de l’Auditori de Castelló. El duet va començar la seua trajectòria investigant els cants tradicionals i incorporant elements digitals. El seu primer llarga durada, 45 cerebros y 1 corazón, va ser reconegut com un dels millors treballs del 2017. Ara, els assistents tindran el privilegi d’assistir a la preestrena del seu nou disc, la publicació del qual va ser ajornada per la pandèmia.
Bona part dels directes del dia es desenvoluparan a l’Escenari Turia, per on passaran Meritxell Neddermann i la seua fusió de música clàssica, jazz i pop; Gem, qui presentarà l’àlbum Satèl·lits; la banda femenina de reggae Amazonians; les rockeres castellonenques Loretta’s; i el duet gallec Escuchando Elefantes. En canvi, dues propostes nascudes a les comarques alacantines, Futuro Terror i Vienna, tocaran a la Sala de Cambra.
Per acabar, l’Escenari À Punt acollirà les actuacions de Xavier de Bétera, qui interpretarà els temes de l’àlbum Empremtes, amb un repertori de regust tradicional amb un tractament renovat; i Tardor, formació de pop-rock que va editar el seu últim treball, El mal pas, ara fa un any amb referències a grans noms del pop-rock dels 80 i 90 com Dire Straits, Pink Floyd, Michael Jackson, Queen i Bruce Springsteen & The E Street Band.
Canvis d’horaris per les normatives sanitàries
La Fira Valenciana de la Música ha hagut de suspendre els concerts que s’havien de celebrar el dissabte 14 de novembre a la Plaça de l’Hort dels Corders per la nova normativa sanitària de l’Ajuntament de Castelló de la Plana. Les actuacions de Nuc, Funkiwis i Cactus es realitzaran en un espai de la capital de la Plana Alta sense públic, però es podran seguir en línia des de la pàgina oficial del Trovam – Pro Weekend. En canvi, la banda local Lèpoka farà la presentació del seu últim treball, El baile de los caídos, al Teatre del Raval. L’actuació tindrà lloc demà divendres 13 de novembre a les 20:15h. Les invitacions es poden aconseguir al web de la Fira.
Mesures de seguretat
S’ha de recordar que l’organització ha treballat en un protocol davant la Covid-19 en funció de les mesures adoptades per les autoritats sanitàries i amb l’objectiu d’oferir als assistents un entorn segur. Així, és obligatori l’ús de la mascareta i el gel hidroalcohòlic; l’accés és nominatiu a través d’acreditació professional, tiquet o invitació; no es permet l’entrada a les persones que superen els 37,5º de temperatura; s’ha de mantenir la distància de seguretat; cal fer servir els corredors senyalitzats per a circular pel recinte; el consum de menjar i begudes està limitat a les zones habilitades per a estes activitats; l’eixida del públic es fa de manera esglaonada i d’acord amb les indicacions del personal de la Fira; i els aforaments s’han adaptat a la normativa vigent.