La setena edició de la Fira Valenciana de la Música Trovam – Pro Weekend es va tancar el passat dissabte a Castelló després de tres jornades amb una extensa programació professional i artística. Així, els 500 inscrits (un 10% més que l’any passat) van poder assistir a taules de debat, tallers i Speed Meetings protagonitzats per una cinquantena d’especialistes del sector musical. D’altra banda, més de 15.000 persones van gaudir amb les desenes d’actuacions celebrades en diversos punts de la localitat.

En la vessant professional, el Trovam! – Pro Weekend va comptar amb representants institucionals, experts i acadèmics per tal d’analitzar la situació actual i els desafiaments que ha d’afrontar la indústria musical. En el terreny artístic, la Fira va conformar un cartell paritari, de gèneres diversos i on destacaven estrenes i projectes de recent concepció. Així mateix, es van conjugar els intèrprets consolidats i emergents.

Anàlisi de la indústria musical
La Fira es va inaugurar oficialment el dijous 7 de novembre a l’Auditori de la capital de La Plana Alta amb la presència del conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà; la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Castelló, Verònica Ruiz; i el director de la Fira Valenciana de la Música, Joan Gregori MariaTots tres van destacar que el Trovam – Pro Weekend ja és una cita consolidada en les agendes dels professionals del ram, alhora que converteix Castelló en epicentre de la música durant la seua celebració. A més, van ressaltar l’aposta dels organitzadors per la descentralització, la vertebració del territori i la igualtat de gènere.

Les 500 persones inscrites van poder conèixer de primera mà les diverses facetes del sector gràcies a les intervencions de veus autoritzades arribades des de diversos punts de l’Estat i de l’estranger. D’aquesta manera, la Fira va acollir tres taules de debat on es van abordar qüestions com les polítiques públiques de suport a la música; les visions crítiques al voltant del fet cultural; i la situació dels festivals. A més, es va realitzar una conferència sobre les ensenyances que es poden extraure de la candidatura València Capital Mundial del Disseny 2022.

Bona part del divendres 8 de novembre es va dedicar a la segona part de les Jornades Tiim (Turisme & Indústria Musical). Després de les sessions celebrades al Centre del Carme de València a mitjans del passat mes d’octubre, a Castelló hi van participar Francesc Colomer, secretari autonòmic de Turisme de la Generalitat Valenciana, així com els responsables de diversos projectes culturals que van glossar les seues experiències. Finalment, el consultor Iñaki Gaztelumendi va donar algunes claus per tal de convertir la música en un factor de dinamització turística.

Tallers formatius i activitats professionals
Els tallers pràctics van ser una de les grans novetats del Trovam – Pro Weekend 2018 i s’han consolidat en aquesta última edició. A través d’aquestes activitats, els professionals inscrits van assistir a sessions sobre posicionament i optimització d’artistes en Spotify; estratègies de màrqueting per a la promoció d’esdeveniments musicals; finançament de segells discogràfics; i producció musical. L’Auditori de Castelló també va albergar més d’un centenar d’Speed Meetings entre agents de la indústria per tal d’incentivar les contractacions, així com les presentacions de l’informe “Radiografia de la indústria de la música independent” de la Unió Fonogràfica Independent i del Benicàssim Blues Festival 2020.

La programació professional de la Fira Valenciana de la Música es va completar amb el XIV Congrés de l’Associació Estatal de Sales Privades de Música en Directe (ACCES). Aquesta entitat reuneix més de 100 locals de tot l’Estat espanyol i des de la seua fundació, en 2005, ha treballat en favor de l’estructuració i la professionalització dels espectacles musicals en viu. Aquesta trobada ha inclòs intercanvis amb mànagers i programadors; la reunió de les sales de la Comunitat Valenciana; la presentació del circuit de concerts de valors emergents AIEnRUTa; i tallers sobre contractacions i drets en l’entorn digital. A més, es van repassar les activitats del projecte “Live Style Europe” de la xarxa europea Live DMA i es van presentar les dades de l’enquesta sobre locals espanyols i europeus i els resultats del grup de treball “Music is Not Noise”.

Per últim, com activitat destacada, la Fira Trovam va comptar amb una conversa pública entre Luz Casal i el periodista cultural Carles Gámez en què l’artista gallega va parlar dels seus 40 anys damunt dels escenaris i de la seua visió de la indústria musical.

Un cartell musical eclèctic i paritari
Els assistents a la Fira Valenciana de la Música van poder veure en directe els espectacles de 56 artistes de gèneres diversos: pop, rock, rap, electrònica, ritmes urbans, folk, jazz i blues. A més, la meitat dels intèrprets eren dones o bandes amb membres femenines. Així mateix, cal assenyalar l’aposta per projectes d’estrena, com el concert de Pau Alabajos amb la Banda Municipal de Castelló, o de concepció molt recent.

D’altra banda, la programació artística de l’Auditori de Castelló va apostar per figures consolidades i formacions emergents. Entre els primers, cal destacar l’èxit absolut de León Benavente, que va esgotar les localitats de la Sala Simfònica en el concert de presentació del disc Vamos a volvernos locos. Els bascos Lisabö també van omplir la Sala Cambra, mentre que els castellonencs Lula, els catalans Mishima i les asturianes Pauline en la Playa van portar les seues gires d’aniversari al recinte de la capital de La Plana Alta. En canvi, entre els nous valors cal subratllar els directes de Derby Motoreta’s Burrito Kachimba en una abarrotada Màgic Box, La PlataEgosexNomembersLisasinson i Émbolo. L’auditori també va ser l’aparador de L’eix radical, projecte conjunt de la cantautora Clara Andrés i la formació Júlia; i dels treballs de L’EmperadorAnna FerrerTarta RelenaNøgen i Claim, entre d’altres.

Els carrers de Castelló van acollir diverses actuacions durant la jornada del dissabte passat. L’escenari À Punt instal·lat a l’Hort dels Corders va gaudir d’espectacles de música familiar amb Dani Miquel i Canta Canalla; folk amb Miquel Gil i El Diluvi; i exhibicions de muixerangues a càrrec de la Conlloga de Castelló. Per la nit, l’activitat es va traslladar a la Plaça Major amb El ChamuyoSuuTesaLa Fúmiga i Prozak Soup.

El Teatre Principal de Castelló va ser un altre dels punts d’activitat de la Fira. Les seus taules van albergar Carles Dénia i la seua adaptació del Cant espiritual d’Ausiàs March; el repàs en clau simfònica a la trajectòria de Pau Alabajos; la posada de llarg del disc Convocatòria de Feliu Ventura; i l’espectacle Trobairitz de Mara Aranda. Per últim, el Trovam – Pro Weekend va consolidar els directes al pub Terra amb María GuadañaAA MamaSide ChickRebeca Mut i DingDong System.