La sisena edició de la Fira Valenciana de la Música tindrà com a novetat d’enguany la participació d’À Punt Mèdia, grup de mitjans públics de la Comunitat Valenciana. La col·laboració entre ambdues entitats es plasmarà en l’escenari À Punt, situat en la plaça de l’Hort dels Corders de Castelló, on es produiran les actuacions de Canta Canalla, Mans Manetes, Jonatan Penalba, Els Jóvens i Roba Estesa durant el dissabte 10 de novembre. Així mateix, Empar Marco, directora general de l’ens, participarà en una de les taules de debat de la Fira. A més, la televisió i la ràdio de la cadena cobriran diversos actes del Trovam! – Pro Weekend.
Com és habitual, la Fira Valenciana de la Música tindrà una forta presència en els carrers de la capital de La Plana. Així, el dissabte 10 de novembre es faran actuacions en diversos punts de la ciutat. La plaça de l’Hort dels Corders acollirà l’escenari À Punt, on hi haurà propostes per al públic familiar i de música d’arrel.
A partir de les 11:15 hores, Canta Canalla convidarà criatures, pares i mares a conéixer personatges ben curiosos com un gall del ciberespai o un superheroi sense poders. A continuació, a les 12:30 hores, el públic podrà gaudir amb l’espectacle Mans manetes. L’Alguer: paraules, cançons i veus de minyons que recull les principals melodies tradicionals i infantils de la ciutat sarda. Hi participaran Claudio Gabriel Sanna i Marc “Xerramequ” Serrats, productors artístics del projecte; Carles Belda; Meritxell Gené; Pau Alabajos; Lo Barber; i el duet format per Mireia Vives i Borja Penalba.
Per la vesprada, a partir de les 16:30 hores, el cantaor Jonatan Penalba oferirà la seua visió renovada de la música d’arrel valenciana amb temes extrets del seu primer disc, De soca-rel (Temps Record, 2018). A les 18:00 hores tindrà lloc l’actuació d’una de les sensacions del panorama musical autòcton: Els Jóvens. El seu àlbum de debut, de títol homònim, va rebre quatre guardons en la recent edició dels Premis Ovidi (grup revelació; millor cançó per “Anís Tenis”; millor lletra per “T’ailoviu més que l’hòstia”; i millor disseny). Des del Camp de Tarragona, Roba Estesa convidarà al ball i a la reflexió amb el seu folk calentó i les cançons del seu segon treball, Desglaç (Coopula Records, 2018). Per últim, hi haurà exhibició de Muixerangues a les 14:00 i a les 17:30 hores.
Altres iniciatives
A més de la programació artística, la Fira Valenciana de la Música desenvoluparà una important activitat professional. Agents implicats en el sector diagnosticaran l’estat de salut de la indústria musical valenciana i els seus reptes de futur. D’aquesta manera, Empar Marco, directora general d’À Punt, participarà en la taula de debat I ara què? El sector musical mira el 2019 que tindrà lloc el dijous 8 de novembre en l’Auditori de Castelló. També hi participaran Marga Landete, directora adjunta de Música i Cultura Popular de l’Institut Valencià de Cultura (Generalitat Valenciana); Laura Duran, representant de l’Acadèmia Catalana de la Música i directora artística del festival Canet Rock; Edu Maura, portaveu de Cultura de Podemos en la subcomissió de l’Estatut de l’Artista en el Congrés dels Diputats; i moderarà Rafa Jordan i Pla, membre del VAM! i MusicaproCV.
Eixe mateix dijous 8 de novembre, el Teatre Principal de Castelló viurà el lliurament de la primera edició dels Premis Carles Santos de la Música Valenciana. Aquesta iniciativa de la Generalitat reconeixerà la tasca d’artistes autòctons en 15 categories diferents. A més, la gala servirà d’homenatge als músics Carles Santos, qui va faltar el passat mes de desembre, i a Vicent Torrent (Al Tall), qui rebrà un guardó d’honor a la seua trajectòria. L’acte serà retransmès per la televisió d’À Punt Mèdia.
Per últim, s’ha de destacar que l’espai radiofònic Territori Sonor, dirigit per Amàlia Garrigós, s’emetrà els dies 8 i 9 de novembre des de l’Auditori de Castelló, epicentre de la Fira Valenciana de la Música, des de les 18:05 i fins a les 20:00 hores.