La cinquena edició de la Fira Valenciana de la Música Trovam! – Pro Weekend s’ha presentat este matí a la seu de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana. L’acte ha comptat amb la presència d’Albert Girona, secretari autonòmic de Cultura; Verònica Ruiz, regidora de Cultura de l’Ajuntament de Castelló; Nuria Felip, en representació de la Diputació de Castelló; Marga Landete, directora adjunta de l’Institut Valencià de Cultura – Música; i Joan Gregori Maria, director de la Fira. El certamen se celebrarà a la capital de la Plana entre el dijous 9 i el diumenge 12 de novembre.
Els participants han coincidit en destacar la importància dels objectius que es planteja anualment la convocatòria. En primer lloc, la Fira vol mostrar la vitalitat de l’escena musical, especialment la valenciana, amb més de cinquanta actuacions en diferents espais de la ciutat de Castelló. D’altra banda, aquest esdeveniment aspira a convertir-se en el punt de trobada dels diversos agents que formen part de la cadena de valor musical per tal d’analitzar la situació del sector amb debats i encontres professionals.
Així mateix, cal mencionar que el certamen forma part del Pla Estratègic Cultural “Fes Cultura” de la Generalitat Valenciana per al quinquenni 2016-2020. La transformació de l’ecosistema cultural valencià per contribuir al canvi del model productiu, amb la creació de valor afegit i el foment de l’ocupació, així com la millora dels drets culturals de la ciutadania són els eixos vertebradors de l’esmentat Pla. Aquestes idees convergeixen amb els propòsits plantejats pels organitzadors del Trovam! – Pro Weekend i tenen el seu reflex en la Mesa de la Cultura Valenciana que es reunirà a Castelló durant les jornades professionals.
Una programació artística diversa en gèneres i llengües
La Fira Valenciana de la Música acollirà més de cinquanta propostes musicals valencianes i estatals que fan servir la nostra llengua, així com el castellà, l’èuscar, el gallec i l’anglés. També s’ha de destacar que el 47% dels projectes que passaran pels diferents escenaris de l’esdeveniment compten amb la presència de dones. És el cas de Maria del Mar Bonet, qui protagonitzarà el concert inaugural celebrant els seus 50 anys de trajectòria. El dijous, 9 de novembre, també comptarà amb la presència de la gallega SES i del conjunt d’havaneres de veus femenines Les Anxovetes.
Un dia després tindrà lloc el Festival Auditori Obert. En aquest cas, el públic podrà conèixer 16 intèrprets que van des del pop (Els Amics de les Arts, deBigote, Nadia Sheikh), passant pel rock sense complexos (Badlands, Animic, Niña Coyote eta Chico Tornado, Las Víctimas Civiles, Sokolov, The TWO), la cançó d’autor (Enric Montefusco, Alberto Montero, Marcel Cranc), fins les melodies de base electrònica (Soledad Vélez, Mueveloreina, PAVVLA, Marion Harper).
L’uruguaià Jorge Drexler serà el gran protagonista de la jornada del dissabte, 11 de novembre. El cantant presentarà el seu últim disc, Salvavidas de hielo, a l’Auditori de Castelló. Un espai per on també passaran Santero y Los Muchachos, L’Emperador, Gatomidi, Ombra i Rufus T. Firefly, entre d’altres. La música també sonarà al Teatre Principal, amb els recitals de Maria Arnal i Marcel Bagés i Mireia Vives i Borja Penalba, i a la Plaça Major de la capital de la Plana amb un concert gratuït protagonitzat per Candela Roots, El Diluvi, Funkiwis, Smoking Souls i La Ranamanca.
Per últim, el Trovam! – Pro Weekend també ha organitzat activitats per a tota la família. D’aquesta manera, les criatures podran gaudir de la música gràcies als espectacles Marcel canta Al Tall, Jazzejant amb xiquets, Contes contats i cantats i Dwomo canta a los miniterrestres. Així mateix, el diumenge es desenvoluparan tallers per als més xicotets a l’Auditori de Castelló.
Unes jornades professionals per examinar l’estat de la indústria musical
Representants institucionals, programadors, mànagers, promotors i artistes s’aplegaran a la Fira Valenciana de la Música amb la intenció de copsar les virtuts i les mancances del nostre sector musical. Una anàlisi profunda que sorgirà de les meses de debat, trobades i reunions protagonitzades per més de seixanta experts en les diverses matèries que es tractaran.
Els models de gestió de la política musical valenciana; la creació d’ocupació en activitats culturals; les anomenades music cities; la visió dels mitjans de comunicació; els festivals de música; el poder de les imatges; i les experiències de diversos instrumentistes seran els temes plantejats al certamen. A més, es portaran a terme les trobades del Circuit Cultural de Programadors, de la Mesa de la Cultura Valenciana (MeCuV) i de l’Associació de Productors Musicals de la Comunitat Valenciana (MusicaProCV), així com entrevistes entre mànagers, productors i intèrprets.
A l’Auditori de Castelló també es produirà la trobada de diversos col·lectius femenins per tal d’abordar com millorar les programacions de concerts amb l’objectiu d’incentivar la presència de dones i la redacció d’un protocol contra les agressions sexistes en esdeveniments musicals. Finalment, es presentarà la plataforma 4 vents. Xarxa de Fires de Música que engloba el Mercat de Música Viva de Vic, la Fira B! de les Illes Balears, la Fira Mediterrània de Manresa i el Trovam! – Pro Weekend.
La Fira Valenciana de la Música està coorganitzada entre l’Institut Valencià de Cultura de la Generalitat Valenciana, l’Ajuntament de Castelló, la Diputació de Castelló i la Valencian Music Association (VAM!). Així mateix, compta amb la col·laboració de la Diputació de València, la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, l’Agència Valenciana de Turisme, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i les Corts Valencianes. També hi participen el Col·lectiu Ovidi Montllor, l’Associació de Promotors de la Comunitat Valenciana i l’Associació Valenciana de Sales de Música en Directe (En Viu!).